Zubic

UJUTRO

Nakon buđenja kratko isprati sve zube razblaženim oralnim antiseptikom (Preporuka Oral B tekućina) Ona je dosta intenzivna pa preporučujemo razblažiti je sa vodom (npr. pola čepa tekućine i pola vode).

Poslije doručka preporučujemo temeljito oprati sve površine zubi, grizne plohe gornjih i donjih zuba, kako sa obrazne strane, tako i sa nepčane / jezične.

Preporučena četkica je sa mekanim vlaknima, a izbor ovisi o svakom ponaosob (npr. Curaprox ultra soft). Glava četkice treba biti takve veličine da se njome može doprijeti do stražnjih zuba. Odabir zubne paste je individualan i ovisi o okusu i osjetljivosti pacijenta.

Naime najvažnije je da nakon par minuta pranja zubna pasta ne iritira Vaš jezik. Zubnu pastu mijenjajte dok ne nađete onu koja Vam kod pranja ne smeta.

Tehnika četkanja koju preporučujemo je ona u kojoj četkicu držimo rukom pod kutom od 45° prema granici zuba i zubnog mesa tako da zubno meso gornje čeljusti potiskujete prema dolje tj. prema zubima, isto tako u donjoj čeljusti potiskujemo prema gore, kao da masirate zubno meso. Laganim pritiskom i kružnim pokretima prelazimo preko svih površina zubi.

Grizne plohe stražnjih zubi četkamo horizontalnim pokretima sa vlaknima četkice položenih okomito na grizne plohe. Na kraju očetkamo jezik i vodom ispiremo usnu šupljinu.

Funkcija pranja zubi nije samo četkanje zubi već i među-zubnih prostora kao i prostora vratova zuba gdje najčešće hrana i ostaje (stvarajući dentalni plak kao preteču zubnog kamenca) i na to treba zato obratiti veliki pozornost.

Osim ovih četkica preporučujemo kao nadogradnju električnu četkicu za pranje zubi i tuš za profesionalno čišćenje i ispiranje (ORAL B). Tuševi su naročito dobri kod implantoloških radova i preporučamo ih svakome. Nakon temeljitog pranja zubi potrebno je dodatno odvojiti vrijeme za čišćenje protetskih nadomjestaka ako ih imate.

DNEVNA HIGIJENA

· Tijekom dana je dovoljno razblaženim oralnim antiseptikom isprati usnu šupljinu nakon obroka.

· Ukoliko Vam zapadne hrana između ili ispod protetskog nadomjestka brzo i praktično rješenje je interdentalna četkica.

Radi se o malenoj četkici koja je namijenjena za čišćenje interdentalnih prostora (prostor između dva zuba uz zubno meso), prostora između zuba i zubne krune, prostora ispod zubne krune (navlake) gdje nema Vašeg prirodnog zuba već je on nadomješten krunom u mostu, prostora oko implantata itd. Ukratko, interdentalna četkica je namijenjena za čišćenje svih prostora oko zuba do kojih ne možemo doći koncem ili četkicom za zube.

Vodite računa o odabiru četkice jer najbolja je ona koja lagano prolazi kroz prostore. Postupcima četkanja uz pomoć interdentalnih četkica ne smijete raskrvariti zubno meso. To najčešće znači da Vam je ta četkica prevelika.

Protetski dentalni konac (superfloss):
Ukoliko u ustima imate protetske radove kao npr. most, konac je od velike pomoći pri čišćenju prostora ispod mosta. Pri tome bi bilo najbolje upotrebljavati posebnu vrstu konca koja je baš tome namjenjena – superfloss.

Jedan kraj konca je zadebljan i time olakšava uvođenje ispod mosta, a središnji dio je posebno mekan i širok kako bi što lakše očistio prostor ispod mosta. Isti konac možete upotrebljavati i oko zubnih implantata te ortodontskih bravica.

Ako želite, na njega možete staviti i malo paste za zube ili tekućine za usta koju i inače upotrebljavate. Superfloss konac upotrebljava se nakon svakog pranja zubi.

Zubni konac (zubna svila):
Preporučena je uporaba zubne svile nakon svakog pranja zubi pri normalnim fiziološkim među-zubnim mjestima gdje zubno meso (interdentalna papila) ispunjava među-zubni prostor.

Postoje konci impregnirani mentolom ili različitim antimikrobnim premazima. Konac se omota oko srednjih prstiju jedne i druge ruke te se kažiprstima uvodi u među-zubni prostor pokretima povlačenja (kao pri piljenju drva) u prostor između zubi.

Susjedni zubi se međusobno dodiruju tzv. kontaktnoj točki – to je mjesto kroz koje konac mora proći prije nego započnemo s čišćenjem.

Pri uvođenju konac ne smije naglo ‘’preskočiti“ kontaktnu točku jer tada ozljeđuje papilu (trokutasti dio zubnog mesa koji se nalazi u prostoru između zubi).

Preskakanje se može izbjeći tako da konac tijekom uvođenja održavamo dovoljno napetim i nježno ga protiskujemo kroz kontaktnu točku. Koncem se prolazi uz zubne vratove oba zuba koji omeđuju među-zubni prostor

VEČERNJA HIGIJENA

· Predstavlja najvažniji dio oralne higijene (nakon zadnjeg obroka) jer se izbacuju sve naslage, hrana i bakterije koje su se prikupljane tijekom dana, a mogu dugotrajno napraviti problem ukoliko se ne odstrane pravilno.

· Večernja higijena uključuje četkicu i pastu za zube (svi postupci kao kod pranja zubi ujutro), oralni antiseptik i ZUBNI TUŠ - apsolutno najvažniju stvar u Vašoj oralnoj higijeni od trenutka kada dobijete novi protetski ili implanto-protetski rad.

· Zubni tuš je električna naprava namijenjena za čišćenje svih teško dostupnih prostora, čišćenje implantata i prostora ispod mostova. Radi na principu vode i pritiska usmjerenog na prostor koji želimo počistiti.

· Svaki dobar tuš ima svoj spremnik gdje se ulijeva čista voda (poželjno dodati i jedan čep oralnog antiseptika), namjesti se željena jačina pritiska i usmjeri glava tuša prema prostoru koji želimo počistiti.

· Sve navedene procedure ponavljam rade se nakon zadnjeg obroka.

· Zubni tuš dolazi u više veličina, brzina i kupovnih marki (Waterpik, OralB, itd.), izaberite onaj koji Vama najviše odgovara jer većinom svi rade na istom principu. Dostupni su u ljekarnama i većini dućana tehničkom opremom.

· U pakiranju sa tušem dolazi više nastavaka koji se mogu prema potrebi razdijeliti među članovima obitelji te ga na taj način mogu svi članovi obitelji koristiti. Pogodan je za ortodontske aparatiće kao i zdrave intaktne zube. Za sve generacije.

SAVJETI!

· Ukoliko ste pušač potrudite se prestati ili barem smanjiti pušenje, Vaš novi osmjeh je zahtjevao puno truda, rada, financija, vremena i odricanja da biste se ga odrekli radi cigareta!

· Prilagodite svoju prehranu, tvrđe i konkretne komade hrane režite na manje ili trgajte na manje komadiće, ne odgrizajte silom prednjim zubima! (to nije preporučljivo ni za zdrave zube, za protetske radove posebno)

· Pratite situaciju oko Vašeg zagriza, ukoliko vidite da Vam neki zub udara u suprotni prije ostalih zubiju javite se za kontrolu zagriza.

· Kao što je navedeno u garancijskom listu koji ste primili pri završetku Vaše terapije pridržavajte se Vaše godišnje kontrole koja uključuje:

· Kontrolni rendgen snimak,

· Čišćenje i poliranje zubi i radova,

· Kontrolu zagriza i okolnih struktura zuba.

ZA KRAJ NAJVAŽNIJE

· Pridržavajte se uputa oralne higijene! Od trenutka završetka ‘’našeg rada“ u ordinaciji počinje ‘’Vaš rad“, koji je najbitniji, jer o Vašoj brizi ovisi zdravlje, dugotrajnost i naravno ljepota Vašeg novog osmjeha. Profesionalno čišćenje zuba sa pjeskarenjem i poliranjem ne možete tako detaljno uraditi sami kod kuće. Stoga ne zaboravite zakazati svoj termin svakih 6 mjeseci i doći na kontrolu i čišćenje kamenca u našu kliniku.

Kontaktirajte nas

Nužno je prihvatiti opće uvjete.