Zubic

Sedacija i anestezija

Sedacija je stanje smanjene svijesti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav. Iskustvo je pokazalo da provođenje čitavog niza zahvata koji sami po sebi ne moraju biti povezani sa značajnijim stupnjem boli, ipak predstavljaju nelagodu za pacijenta. Čimbenici koji doprinose tomu mogu biti neudoban položaj pacijenta na stolcu, neugodni zvukovi, nelagoda vezana uz izvođenje lokalne anestezije itd. Stoga sedacija ima važnu ulogu u omogućavanju da terapija za pacijenta bude što ugodnije iskustvo, a anesteziolog u svakom trenutku prati sve potrebne parametre pacijentovog zdravstvenog stanja.

Sedacija i anestezija

1.  Što je svjesna sedacija?

Svjesna sedacija se definira kao tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do postizanja osjećaja smirenosti u pacijenta što omogućuje provođenje određenih zahvata, a da pri tome kroz čitavo vrijeme ostane očuvan verbalni kontakt s pacijentom. Lijekovi i tehnike kojima se provodi svjesna sedacija ne dovode do gubitka svijesti. Najmoderniji aparat za anesteziju na tržištu iz porodice AESPIRE s kojim radimo svjesnu i duboku sedaciju, ima iznimno široko polje rada i veliki radni monitor na kojem anesteziolog prati sve potrebne parametre zdravstvenog stanja pacijenta. Pacijentu daje potpuni mir i ugodnost za svaki postupak, pa i najteži, a kirurgu maksimalno olakšava postupke rada pa i onih koji najduže traju.

2.  Što je duboka sedacija?

Duboka sedacija je tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do te mjere da ono rezultira gubitkom svijesti pacijenta. Nema verbalnog kontakta s pacijentom i može biti oslabljena mogućnost samostalnog održavanja dišnog puta. Od opće anestezije razlikuje se po opsežnosti zahvata koje je moguće u tom stanju izvesti. Provođenje duboke sedacije u svakom slučaju zahtijeva nazočnost anesteziologa.

3. Kako se provodi priprema svjesne sedacije?

Prilikom dolaska u našu kliniku, dočekat će Vas članovi anesteziološkog tima koji će skrbiti za Vas tijekom zahvata i neposredno poslije. Zajedno ćete proći kroz Vaš ispunjeni upitnik o zdravstvenom stanju te će Vam postaviti nekoliko osnovnih pitanja. Pacijenti koji zadovoljavaju kriterije te spadaju u skupinu zdravih ljudi ili bolesnika s dobro kontroliranom sistemskom bolešću, mogu iskoristiti prednosti sedacije. Ako imate kakvih pitanja vezanih uz sedaciju, razmotrit ćete ih s anesteziologom. Objasnit će Vam se pojedinosti vezane uz planirane postupke te njihove prednosti i eventualni rizike prije nego što potpišete suglasnost za izvođenje sedacije.

4.  Kako izgleda postupak sedacije?

Nakon što se pacijentova ruka namaže lokalnim anestetikom, uvodi se mala plastična cjevčica u jednu od pacijentovih perifernih vena, obično na stražnjoj strani šake ili u području podlaktice, putem koje pacijent prima lijekove. Pacijent se priključuje na uobičajeni monitoring, pulsni oksimetar (‘’kvačica ’’kojom se na vršku prsta mjeri zasićenost krvi kisikom) i struju kisika iznad nosa, a po potrebi se dodaje i drugi monitoring ( EKG, tlakomjer itd.). Svjesna sedacija se postiže primjenom lijekova koji se daju intravenski i do deset minuta prije kirurških postupaka te se njihova primjena nastavlja tijekom cijelog zahvata. Pacijent izgleda budno i svjesno, otvara oči na poziv te odgovara na postavljena pitanja, no nije svjestan tijeka vremena niti osjeća strah. Pritom mu ne smetaju zvukovi, niti mu je neudobno. Po završetku zahvata pacijent provodi sljedećih 20 minuta pod nadzorom stručnog osoblja u prostoriji za odmor. Po prestanku djelovanja lijekova, pacijent odlazi kući s pratnjom.

Prije samog postupka svjesne sedacije pažljivo pročitajte upute bolesniku te se točno pridržavajte navedenog kako bi se izbjegle moguće komplikacije i neugodnosti!

Nije dozvoljeno ništa piti niti jesti 6 sati prije dogovorenog stomatološkog zahvata uz svjesnu sedaciju. Dozvoljeno je uzimati samo čistu vodu do 2 sata prije početka zahvata.

Obratite nam se s povjerenjem za sve dodatne informacije!

Kontaktirajte nas

Nužno je prihvatiti opće uvjete.