Zubic

Rendgen dijagnostika i analiza

Prije svake terapije provodi se analiza i dijagnostika pacijentovog oralnog statusa. Dijagnostiku započinjemo stomatološkim pregledom pacijentove usne šupljine i to korištenjem intraoralne kamere, a potom i rendgenskim snimanjem. U našoj klinici koristimo Soredex CRANEX 3D rendgenski uređaj koji je najmoderniji digitalni RTG sustav na tržištu i emitira izrazito male doze zračenja.

Ovisno o situaciji i potrebnoj analizi, pacijentu snimamo:

- Male intraoralne RVG snimke
- 2D panoramske snimke (Ortopantomogram)
- 3D CBCT slojevite snimke zubi i čeljusti

Rendgen dijagnostika i analiza

1.  Koje su prednosti malih intraoralnih RVG snimki zubi

Prednost malih intraoralnih RVG snimki zubi je u tome što su slike izuzetne kvalitete te su za svega nekoliko trenutaka dostupne našim doktorima na monitoru putem digitalnog senzora. Male intraoralne RVG snimke su pojedinačne snimke zubi koje se rade kada doktor primjenjuje terapiju na užem području pacijentove vilice te postoji potreba za jako detaljnom slikom zubi u velikom povećanju.

2.  Koje su prednosti 2D panoramskih snimki (ortopantomogram)?

Prednost 2D panoramskih snimki je kvalitetan rendgenski prikaz obje vilice bez otvaranja usta, uz malu količinu zračenja i jednostavnost postupka. Sve snimke naših pacijenata trajno arhiviramo u našem sustavu. Rendgen zubi

3.  Koje su prednosti 3D CBCT slojevitih snimki zubi i vilice?

Prednost CT kompjutorske tomografije je u slojevitosti snimke. Uz pomoć 3D CT snimki dobivamo prikaz slojevitosti kosti koja može biti do 0,2 milimetra i na taj način ne postoji mogućnost da nam bilo koja informacija promakne u analizi. Rendgen zubi

4.  Koje rendgenske snimke su potrebne u restaurativnoj dentalnoj medicini?

Rendgenske snimke potrebne u konzervativnoj dentalnoj medicini su mala intraoralna RVG snimka ili 2D panoramska snimka (ortopantomogram), ovisno o području potrebne terapije. Ako je u pitanju snimanje pojedinačnih pozicija zubi tada pacijentu preporučamo malu intraoralnu snimku (RVG), a ako je u pitanju veći broj pojedinačnih zubi na različitim pozicijama, u tom slučaju pacijentima preporučamo 2D panoramsku snimku (ortopantomogram). Obje vrste snimki su brze i izuzetne kvalitete, a pacijent ih može obaviti prilikom pregleda, bez potrebe da napušta kliniku te u potpunosti besplatno.

5.  Koje rendgenske snimke su potrebne za kiruršku i implantološku terapiju?

U svrhu uspješnog planiranja kirurške i implantološke terapije, koristimo 3D CBCT snimke. Njihova najveća prednost su visoko kvalitetni dijagnostički podatci nužni u dijagnostici raznih oboljenja zubi, čeljusti i okolnih struktura. Uz pomoć 3D CT snimki dobijamo slojevite snimke zubi i čeljusti koje su najvažnija stavka u protokolu planiranja i izvršenja kirurške ili implantološke terapije. U današnje doba, najčešća pogreška u dentalnoj medicini je planiranje implantološke terapije na osnovu 2D RTG snimka (ortopantomograma), koja ne može prikazati trenutno stanje i volumen pacijentove kosti. Na primjer, ako se pacijentu postave implantati na osnovu 2D RTG snimke, postoji velika mogućnost da pacijentova čeljusna kost nema dovoljan volumen niti čvrstoću da bi se implantat oseointegrirao što rezultira ponavljanjem cjelokupnog rada bespotrebnim trošenjem pacijentovog vremena i novca. Prikaz čvrstoće i volumena pacijentove kosti jedino je moguć uz 3D CBCT snimke, a svaka kirurška ili implantološka terapija mora biti planirana uz pomoć spomenutih snimki!

Kontaktirajte nas

Nužno je prihvatiti opće uvjete.